DOSYA NO.2023/319

 

Çeşme Asliye Hukuk Sayın Hakimliğine

 

KONUSU                                            :Ek beyanlarımızdır

BEYANLARIMIZ                :

                                                               1-Bilindiği gibi, ÖLÜNCEYE KADAR BAKMA SÖZLEŞMESİ, MİRAS HUKUKUNUN DEĞİL, BORÇLAR HUKUKUNUN KAPSAMINDA YER ALAN BİR SÖZLEŞME TİPİDİR VE BORÇLAR KANUNUNUN 611-619. MADDELERİ ARASINDA HÜKÜMLERİ YER ALIR. Türk borçlar kanununun 611 f 1 da yapılan tanımına göre, ÖLÜNCEYE KADAR BAKMA SÖZLEŞMESİ, BAKIM BORÇLUSUNUN BAKIM ALACAKLISINA ÖLÜNCÇEYE KADAR BAKIP, GÖZETMEYİ, BAKIM ALACAKLISININ DA BİR MAL VARLIĞINI VEYA BAZI MAL VARLIĞI DEĞERLERİNİ ONA DEVRETME BORNCUNU ÜSTLENDİĞİ SÖZLEŞMEDİR. Doktrinde de, bu tanım esas alınmış ve bu sözleşmenin İVAZLI BİR SÖZLEŞME olduğu ifade edilmiştir. ( Bkz. Zevkliler-Gökyayla özel borç ilişkileri, 2018 bası, sh.727 ) Görüldüğü gibi, bu sözleşme borçlar hukukuna ilişkin sözleşmelerin niteliği açısından KARŞILIKLI TAAHHÜTLERİ HAVİ SÖZLEŞME KAPSAMINA GİRER. ( CONTRAT SNALLAGMATİQUE). Karşılıklı taahhütleri havi sözleşmeler, TARAFLARIN HER İKİSİNİ KARŞILIKLI EDİM YÜKÜMÜ ALTINA SOKAN VE BU EDİMLERİN DEĞİŞ-TOKUŞ EDİLMESİNİ KAPSAYAN SÖZLEŞMELERDİR……… İKİ TARAFLI SÖZLEŞMELERDE TARAFLARDAN HERBİRİNİN EDİMİ, DİĞERİNİN EDİMİNE KARŞILIK OLARAK TAAHHÜT EDİLMİŞTİR…. BU EDİMLERDEN HERBİRİ, DİĞERİNE BAĞLI OLARAK KARARLAŞTIRILMIŞ OLMALIDIR. (Tekinay borçlar hukuku, genel hükümler, yedinci baskı sh.53 )

-Bakım borçlusunun görevleri meyanında, BAKIM ALACAKLISININ BESLENMESİ, BAKIM ALACAKLISININ GİYDİRİLMESİ, BAKIM ALACAKLISININ SAĞLIĞI İLE İLGİLİ YÜKÜMLÜLÜKLERİNİN YARİNE GETİRİLMESİ, BAKIM ALACAKLISINA KARŞI HİZMİT YÜKÜMLÜLÜKLERİNİN YERİNE GETİRİLMESİ, BAKIM ALACAKLISININ HUKUKİ GİDERLERİNİN GİDERİLMESİ, BAKIM ALACAKLISINA HARÇLIK VERİLMESİ, BAKIM ALACAKLISININ CENAZE GİDERLERİNİN KARŞILANMASI GİBİ YÜKÜMLÜLÜKLER YER ALMAKTADIR. ( bkz. Fatih Birsen, ölünceye kadar bakma sözleşmesi, sh.99-104)

-Taraflar, aksine bir anlaşma yapmamışlarsa, kural olarak bakım alacaklısının, bakım borçlusunun ailesi içinde yer almalı ve onun ikametgahında oturmalıdır.

-KARŞILIKLI TAAHHÜTLERİ HAVİ AKİTLERDE, BORÇLAR KARŞILIKLI OLARAK TAM VE DOĞRU OLARAK İFA EDİLMELİDİR. (……. BORCUN GEREĞİ GİBİ İFASI, BORÇLANILAN EDİMİN, İFA TARZ VE UNSURLARINA, YANİ İFANIN TARAFLARINA, YER VE ZAMANINA, MİKTAR VE NİTELİEĞİNE UYGUN OLARAK EKSİKSİZ OLARAK YERİNE GETİRİLMESİDİR. BU ŞART VE UNSURLARA UYGUN BULUNMAYAN BİR İFA , İFA OLARAK TANIMLANAMAZ. BU TAKDİRDE BORCUN İFA EDİLMEMESİ SÖZ KONUSUDUR. (Prof. Fikret EREN, borçlar hukuku genel hükümler, 14. baskı, sh.906) Böyle bir durumda, akdi ifa etmeyen tarafın, aldığı karşı edimi iade etmesi gerekir. Kaldı ki, somut olayımızda bir ifa imkansızlığı da söz konusudur. Zira, bakım borçlusu kişi, gerek sözleşmeden evvel, gerek sözleşme esnasında ve gerekse sözleşmeden sonra sürekli olarak müvekkilimin hizmetinde tam zamanlı ve geceleri de kalmak suretiyle çalışıyor ve ücreti de, sigortasıyla birlikte müvekkilim tarafından ödeniyordu. Keyfiyet, SGK kayıtları ile ortaya çıkacaktır.

Davacı Vekili

Av. Ünal SOMUNCUOĞLU

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum Yaz


En fazla 500 karakter. 500 karakter kaldı.

Paylaş